ULEIURI AROMATE -PLANTE
Bun gasit si cu aceasta ocazie. Aici vom trata pe indelete plantele din care se fac uleiuri aromate. Acestea se extrag din flori, fructe, frunze, scoarta de copac, rasini ale copacilor si radacini ale diversilor arbori sau plante.
Sute de uleiuri esentiale sunt folosite astazi in industria alimentara, cosmetica, farmaceutica si mai cu seama cea a parfumurilor. In aceasta sectiune vom trata cateva dintre cele mai cunoscute uleiuri aromate. Cunoscandu-le caracteristicile individuale, originile si actiunile terapeutice va puteti alcatuii o lista apreferatelor si mai ales folosii in diverse ocazii pt mentinerea sau imbunatatirea sanatatii.
Uleiul de lavanda, de muscata si rozmarin sunt excelente ca baza pt orice colectie.
Astfel, in cele ce urmeaza vom incerca sa exploram acest minunat domeniu, al plantelor aromate.
BUSUIOC
Ocimum basilicum
Origini:
Busuiocul a fost folosit in masaje si bai terapeutice de catre nobilii Greciei antice, pt remarcabila aroma relaxanta si reconfortanta. Egiptenii deopotriva foloseaua planta ca ofranda adusa zeilor timpului si de asemenea amesteca cu esenta de smirna si tamaie pt a-i mbalsama pt cei trecuti la nefiinta.
In India se credea ca aceasta planta ofera protectie sufletului.
Descriere:
Planta nativa a continentului African si Seychelle este acum intrebuintat cu precadere in Europa ca planta culinara. Poate atinge inaltimea de 90 cm. Florile sunt mici albe cu un intens parfum, specific. Totusi uleiul se extrage din frunzele plantei.
Efecte terapeutice:
Este folosit ca tonic nervos, inlatura oboseala, sentimentul de neliniste si depresia. De asemenea se foloseste in tratamentul bronsitelor, racelii, febra, guta si indigestie. Dupa cum vedeti acopera un spectru destul de larg, terapeutic. Totodata planta in sine, in manunchi poate purifica incaparea in care este tinut, iar pus in apa, sterilizeaza lichidul.
Mod de folosire:
Se pot face inhalari, bai si masaje cu ulei din busuioc. Lucreaza in egala masura in apa calda sau rece. Cand este folosit in bai terapeutice sau sub forma de masaj pe piele are efect de invigorare. Ideal pt o circulatie sangvina lenese, stimuland-o astfel. Totodata ofera pielii o invigorare si stralucire. Combinat cu ulei de cimbru are efect antiseptic.
Precautii:
Totusi trebuie folosit in cantitati moderate, iar in timpul sarcini se va evita folosirea acestui tip de ulei.
BERGAMOTA
Citrus bergamia
Planta nativa a Marocului pana cand a fost adusa si a capatat radacini in Italia unde calitatile importante au fost descoperite si intrebuintate.
Descriere:
Arborele de bergamota apartine aceleasi falimilii ale arborelui de portocale, iar uleiul esential este extras, ca la toate citricele, din coaja proaspata a fructului. Uleiul este de culoare verde intens si miroase mai intens decat lamaia, dar avand calitati similare.
Calitati terapeutice:
Extrem de intens, improspateaza si invigoreaza. De asemenea, avand calitati antiseptice poate fii folosit pt tratarea infectiilor bucale si ale pielii. In categoria infectiilor bucale putem mentiona si infectiile gatului. Poate reduce febra, si ajuta in bronsite si indigestii, asemenea surorii ei, lamaia.
Mod de folosire:
Bergamota se combina cu mai toate uleiurile volatile, si este foarte popular in parfumerie, ca ingredient principal. Impreuna cu neiroli, un alt arbore citric, si lavanda formeaza ingredientele esentiale ale unei apa de parfum. Des folosit in sapunuri si creme de corp pt calitatile sale de invigorare si relaxare. In masaje terapeutice poate stimula sau linisti, depinde cu ce alt ulei este combinat.
Precautii:
In concentratii mari poate irita pielea.
LEMN DE CEDRU
Juniperus virginiana
Origini:
Uleiul din lemn de cedru, similar si celui din lemn de santal erau folosite de catre Egiptenii antici, in procesul de imbalsamare. Foarte apreciat pt calitatile sale antiseptice devine foarte un foarte important ingredient in cosmetica. Originar a fost facut din lemnul de cedru libanez, dara cum acesta este intrebuintat cu precadere in industria mobilei, asa incat lemnul de cedru rosu este primordial folosit.
Descriere:
Cedrul este cultivat si crescut in Africa de Nord si SUA pt calitatile sale aromate, apreciat deosebit. Uleiul care se extrage este clar si dens.
Efecte terapeutice:
Se foloseste in tratamentul acneei, alopeciei, matretii si eczemelor. De asemenea ajuta si la vindecarea bronsitelor si a guturaiului. Un bun adjuvant este si in tratarea infectiilor urinare, prin efectul sau diuretic.
Mod de folosire:
Se pot face bai de inhalare sau masaje corporale. Stimuleaza activitatea sexuala. Se amesteca foarte bine cu ulei chiparos, ienupar si trandafir.
Precautii:
In doze mari irita pielea.
CIMBRU
Thymus Vulgaris
Origini:
Egipetenii din antichitate foloseaua acest tip de ulei, de asemenea in procesul imbalsamarii. Grecii foloseaua planta, infozionata, pt a stimula digestia si remediu for crizele respiratorii.
Descriere:
Planta comuna de cimbru, cu un proces incet de crestere are frunze de culoare verde inchis, tulpini lemnoase si flori mici roz. Este cultivat de-a lungul Mediteranei, Algeria, Iugoslavia, Romania si Egipt, in scop culinar. Uleiul este extras din toata planta, prin distilare cu aburi si are un miros patrunzator, dulceag. Este un ingredient important in apa de colonie.
Efecte terapeutice:
Ajuta la inlaturarea oboselii si a nervozitatii, dar este foarte cunoscut pt calitatile sale antiseptice in tratarea bronsitelor si infectii ale cailor respiratorii. De asemenea foarte bun pt durerile reumatice si probleme ale pielii cum ar fii umflaturi si iritatii.
Mod de folosire:
Masaje corporale si bai. Adaugat in cada de baie are efect de invigorare, vindeca tensiunea musculara.
No comments:
Post a Comment